TRENDOVI ARHITEKTURA INSPIRACIJE ODRŽIVOST | 2022-06-07 08:49:07

Trendovi u arhitekturi 2022

U poslednje vreme, videli smo da je jedina izvesnost promena. Ovo se odnosi na mnoge aspekte života, a evoluirajući trendovi u arhitekturi su jedan od njih. Na šta ćemo u ovoj oblasti usmeriti pažnju 2022. godine?

Zbog pandemije, porasta troškova života i migracije naših suseda preko istočne granice, mnogi ljudi su se suočili sa izazovom redizajniranja svojih domova. Javila se potreba da se izdvoji prostor za rad i učenje na daljinu, kao i da se prostor preuredi kako bi se udobno smestilo više ljudi. Nije iznenađujuće što arhitektonski trendovi pokazuju fleksibilnost i funkcionalnost, a projektanti predlažu otvorene prostore koji omogućavaju veću slobodu uređenja i lakoću prilagođavanja promenljivim potrebama.

Ekologija i održivost

Šta to tačno znači? Pre svega, to znači korišćenje recikliranih, prirodnih ili reciklabilnih materijala. Posezanje za lokalno proizvedenim materijalima i korišćenje lokalnih izvođača. Održivost se takođe odnosi na projektovanje zgrade na način da se može renovirati i kasnije rušiti.

Energetska efikasnost je budućnost

Trenutni trend su zgrade koje su neutralne ili skoro energetski neutralne. Koriste se energetski efikasna rešenja kao što su toplotne pumpe i izolacija visokih performansi. Sama zgrada je usklađena sa suncem, što čini isplativom ugradnju obnovljivih izvora energije kao što su fotonaponski paneli.

Jednako važna je i toplotna modernizacija starih kuća. Vrše se promene kako bi grejanje prostora bilo ekonomičnije i energetski efikasnije i kako bi se smanjili gubici toplote. Nedavna istraživanja pokazuju da jednostavna zamena starog šporeta ne funkcioniše, pa je važno izolovati zidove. Svi konstrukcijski elementi - krov i zidovi, kao i završni elementi kao što su prozori - treba da budu pokriveni odgovarajućim materijalima. Samo sveobuhvatan pristup problemu obezbediće potpunu izolaciju zgrade.

Minimalizam i bliskost prirodi

Jednostavna, kompaktna forma i štedljiva upotreba dekorativnih elemenata ključ su za energetski efikasnu, ekonomičnu i laku zgradu. Trendovi u arhitekturi, kao što su minimalizam i bliskost prirodi, manifestuju se u upotrebi prirodnih završnih materijala, npr. drvo, kamen i velike staklene površine. Zahvaljujući staklenim zidovima ne samo da imamo savršen pogled na prirodu, već činimo i naš dom njenim delom.

Takođe kombinujemo minimalizam i bliskost prirodi sa bojama. Predstojećom godinom će dominirati vanvremenske, prirodne boje koje upotpunjuju najnovije trendove u arhitekturi. Bež, zelena, plava, bela i pastelne nijanse biće najpopularniji izbor. Ceresit-ova boja 2022. godine - ZANZIBAR 6 - savršeno se uklapa u ovu kategoriju, kao i cela paleta boja iz asortimana Colors of Nature.

Obnova i revitalizacija

Sledeća dva arhitektonska trenda podrazumevaju povećanje kupovine postojećih zgrada koje zahtevaju renoviranje ili preuređenje. Ovo je prvenstveno zbog smanjenja ponude zemljišta. Ovakav pristup je usko vezan za ekologiju – ne uništavamo zelene površine, već obnavljamo postojeće objekte koji bi s vremenom mogli da budu dostupni. Takođe ima pozitivan uticaj na urbanističko planiranje – sprečava širenje urbanog prostora, što indirektno smanjuje saobraćaj automobila i povećava atraktivnost urbanog prostora.

Tehnologija u projektovanju i funkcionisanju objekta

Sve vrste analiza i simulacija, npr. solarne prednosti, parametara vetra, senčenja, itd., sve više se koriste u procesu projektovanja i planiranja. Ovo koristi tehnologiju "digitalnog blizanca", odnosno digitalnog predstavljanja zgrade koja se projektuje. Pripremljena je virtuelna simulacija životnog ciklusa, koja daje bolju predstavu o troškovima izgradnje, eksploatacije i raspolaganja domom. Ovo će minimizirati ugljenični otisak tokom životnog veka zgrade.

Tehnološki trendovi uključuju i takozvanu pametnu kuću, odnosno kontrolu grejanja, svetla, roletni, otvaranja vrata i prozora putem aplikacije. Ovo nam omogućava da dizajn prilagodimo našim individualnim potrebama i poboljšamo bezbednost i energetsku efikasnost.

Zdrav dom, ili psihološki aspekt arhitekture

Neuroarhitektura je relativno nova oblast nauke koja proučava potrebe ljudi, glavnog korisnika arhitekture. Fokusira se na estetske i simboličke aspekte, kao što su visina plafona, boje, položaj prozora, uglovi zidova i nameštaja, otvoreni prostori i zvuci.

Ovaj trend takođe uključuje holistički pristup dizajnu. Zasnovan je na analizi potreba korisnika na fizičkom, duhovnom, psihičkom i socijalnom nivou u cilju kreiranja prostora sa optimalnim vrednostima za njihovu dobrobit.

PROČITAJTE I OVO
1/1