BOJE ODRŽIVOST EKOLOŠKA REŠENJA TRENDOVI | 2022-06-07 08:40:53

Zelena strana arhitektonskog dizajna

Boje su naša strast. Pošto priroda inspiriše sve što radimo, možemo biti sigurni u jednu stvar: zelena nikada neće izaći iz mode. Trend održivosti je u trenu zavladao našim svetom. I izgleda da ne usporava! Mnoge industrije, uključujući građevinarstvo i arhitekturu, stalno zahtevaju implementaciju novih ekoloških rešenja.

Gradska džungla

Jedan od mnogih ekoloških problema sa kojima se suočavamo je ljudska populacija koja i dalje raste. Ujedinjene Nacije predviđaju da će do 2050. godine na Zemlji biti deset milijardi ljudi. To znači jedno: naši gradovi će nastaviti da rastu. Tamo gde su nekada rasle šume nicaće nove zgrade i neboderi, oduzimajući nam poslednje ostatke zelenila.

Zelena je nova crna

Kako bi se izborili sa beskrajnom gradskom džunglom, arhitekte su pronašle rešenje koje nije samo prijatno za oči, već je dobro za pluća. Zeleni krov je tip krova koji je delimično ili u potpunosti prekriven vegetacijom zasađenom u hidroizolacionim membranama. To je odlično rešenje za urbano toplotno ostrvo – područje visoke temperature koje se postiže ljudskim aktivnostima u gradu i sunčevim zracima koji greju površinu zgrade.

Zbog ograničenog prostora, ideja o upravljanju gornjom površinom zgrada raste sa popularnošću. Projektanti žele da kreiraju bašte koje vise ispod neba. Ovo prelepo rešenje menja se sa zgradom kako sezona prolazi. Međutim, takve kreacije imaju veću svrhu od samo estetske.

Veliki deo toplote u zgradi izlazi kroz krov. Zeleni krovovi su prirodno rešenje za ovaj problem, jer imaju izolaciona svojstva. Odlični su u održavanju toplote i služe kao zaštita od vetra. Istraživanje sprovedeno u Kanadi dokazuje da bi dodavanje zelenih krovova na čak 50% raspoloživog prostora u centru Toronta ohladilo grad za 0,1 – 0,8 stepeni Celzijusa. Štaviše, svojstva zelenih krovova da smanjuju buku čine svakodnevni život mnogo ugodnijim za stanovnike.

Drugi način da se nosite sa visokim temperaturama je upotreba svetle boje za fasadu. Tamne boje apsorbuju svetlost koja u stvari brže zagreva zgradu. Nasuprot tome, svetle boje reflektuju UV zrake i usporavaju proces zagrevanja. Posebno odličan izbor boje za fasadu bila bi bela, koju ćete pronaći u šest različitih varijacija u paleti boja inspirisanom prirodom Harmonija & Ravnoteža!

Paleta belih boja je dostupna ovde.

Zalivajte svoju planetu

Sistem zelenih krovova je odlično rešenje za modernizaciju već postojećih zgrada. Mnogo različitih prostora može se transformisati na takav način: od garaža, preko industrijskih ili trgovačkih prostora, do stambenih objekata. Na taj način mogu poslužiti kao stanište za mnoge različite životinjske vrste, kao što su pčele, ptice ili leptiri. Ali to nije sve!

Zeleni krovovi su odličan način za smanjenje apsorpcije toplote i uštedu vode. Kišnicu uskladištenu na krovu biljke apsorbuju i emituju nazad u atmosferu. Ovaj proces stvara zatvoreni krug u kojem zagađenja ne napuštaju tlo.

Budite zeleni, od glave do pete

Biljke imaju pozitivan uticaj ne samo na životnu sredinu već i na uslove života građana. U svetu u kome su ljudi odvojeni od sunca zgradama dugim nekoliko metara, uvek se vredi potruditi da ostanete blizu prirode.

Pročitajte više o našoj borbi za održivost na stranici o održivosti.

 

PROČITAJTE I OVO
1/1